Zi de zi : Un salut!
Unii oameni "nu stiu" sa salute. Ieri, in drum spre casa m-am intersectat cu un vecin; l-am salutat si acesta a intors capul de parca nu m-ar fi vazut. Nu am inteles gestul, pentru ca ne cunoastem de 20 de ani, dar unii snobii pot crede ca demnitatea lor e micsorata de un salut politicos.
M-am gantit : Este chiar atat de important un salut? De ce salutam? Pe cine trebuie sa salutam ? Cum trebuie sa salutam?
Salutul este prima manifestare de curtoazie cu care intimpini pe cineva. Desi formulele de salut sunt vechi de cind lumea , salutul insine are mimica , pozitia corpului , tinuta , o infinitate denuante care-i modifica sau ii completeaza sensul. In viata tribala oamenii strigau sau faceau semne pentru a-i feri pe ceilalti de un pericol sau pentru a-si anunta semenii ca au gasit hrana. Dar , ca multe lucruri care la origine au fost vitale , salutul a devenit un simbol. Insa , chiar si astazi se impune un anume ceremonial care ridica multe probleme.
Nici un om nu este atit de neinsemnat incit sa nu merite un salut din partea noastra. Cei care asteapta cu privirea fixa , cu buzele strinse si cu o grimasa pe fata sa fie salutati ca eventual sa raspunda sunt si prost crescuti si de rea credinta. Am citit ca Ludovic al XIV-lea o saluta si pe ultima bucatareasa cu aceeasi curtoazie pe care o manifesta si fata de stralucitoarea domnisoara Devaliere.
Un lucru care imi place, este salutul care il primeam, la tara, de la oameni care nu ii cunostea si presupun ca nici ei pe mine. La tara , in orasele mici sau la periferia marilor orase , exista inca bunul si stravechiul obicei de a-i salute pe toti cei pe care ii intilnesti , fie cunoscuti , fie necunoscuti. In aceste locuri , sentimentul de apartenenta la aceeasi comunitate este inca viu si sa nu saluti inseamna sa-ti atragi antipatia tuturor.
In armata , salutul este strict reglementat – inferiorul il saluta pe superiorul sau in mod obligatoriu.
Este obligatoriu sa raspunzi la orice salut deoarece a refuza sa raspunzi la un salut inseamna sa-l jignesti grav pe cel care ti s-a adresat.
Deci daca va intalniti cu o persoana cunoscuta , chiar si necunoscuta,care va saluta, nu uitati sa salutati inapoi, este un gest de bun simt, nu atat fata de persoana respectiva cat fata de propria persoana.
0 Pareri:
Trimiteți un comentariu